top of page

Yorgun Ebeveynler

Müge Ayşe Öztürk

Ebeveyn olmak akademik çerçevelerde çokça tartışılan kategorize edilen fakat aslında biricik olan bir kimliktir.

Ebeveynlik süreci kendi ebeveynlerimizden de henüz çocukken öğrenmeye başladığımız bir süreçtir. Bu süreçte kendi çocukluğumuz,çocukluk arzularımız,engellenişlerimiz ebeveyn kimliğimize yansıyabilir ve kendimizi ‘ben böyle bir anne/baba olmak istemiyordum ki!’ derken bulabiliriz. Bu farkındalık anı ise çok değerlidir. Bunu istemiyordum ama oldu.Ne yapmalıyım? Bireysel terapi süreçleri kalıp yargıları anlamak ve davranış değişikliği oluşturmayı sağlar. Davranış değişikliği yapmanın kolay olduğunu söyleyemeyiz ancak çaba ile gerçekleştirilebilir. Kişiler için hem çocukluktan gelen ihtiyaçlarını gözetmek,hem yetişkin olmak hem ebeveyn olmak rolleri yorucu hale gelebilir.Bu yorgunlukta biraz mola verip kendimize ‘Neye ihtiyacım var?’ sorusunu sorabilirsek dinlenmeye olanak sağlayacağız.


Çocuklarımızı önemserken ve onların hayatını şekillendirecek eğitim planları yaparken hangi değerleri göz önünde bulunduruyoruz? Örneğin çocuğumuzun satranç birincisi olmasından çok mutlu olurken bu hangi yanımıza hangi ihtiyacımıza parmak basıyor?


Günlük rutin planlanırken ebeveynlerin kendileri dışında çocukları için her detayı düşünmesi ve planlaması,oldukça yüksek bir enerji ihtiyacı anlamına gelir. Bu enerjiyi bulmak için bireysel olarak kendi kendimizi düzenlememiz gerekiyor. Enerjimiz sonsuz ve tükenmez değildir,bu enerjiyi geri alabileceğimiz kaynaklardan mahrum kaldığımızda yorgun,bitkin,tükenmiş,çocukların geleceği için endileşenen kendini yetersiz hisseden ebeveynlerle karşılaşırız.


Bu kaynaklar neler olabilir?

Bu kaynaklara ulaşmak çok kolay! Kendimize yapacağımız kısa bir kişisel bakım,sevdiğimiz kişilere sarılmak,sosyal ilişkiler kurmak,yardım istemek… Kısa bir mola vermek kendimizi iyi hissedip enerji depomuzu doldurmamızı sağlar. Bizim sağlıklı ve dengeli mental halimiz çocuklarımıza da yansıyacaktır. Ebeveynlik bir performans konusu değil bir süreçtir. Bu süreçte başta kendinize sevgi ve şefkat göstermeye,destek ve sevgi talep etmeye çekinmeyin…


 
 
 

Comments


Çınarlı Mah. Üçgül HomeOffice, Kat:6 No:12, 01120 Seyhan/Adana

Tel: 0535 415 85 44

  • Instagram

© 2023 Eylül Psikoloji

bottom of page