top of page
Müge Ayşe Öztürk

Boşanmanın çocuklar üzerinde etkileri nelerdir?


Boşanma, ebeveynler arasında sağlıklı iletişimin geçmediği bazı durumlarda zorlu bir

süreç olabilir ve çocuklar da bu süreci farklı şekillerde deneyimler. Çocukların boşanmaya verdiği tepkiler, yaşları, kişilikleri ve çevresel faktörler gibi birçok etmene bağlı olarak değişebilir. Bu dönemdeki duygusal ve davranışsal değişiklikler her zaman gözle görülür olmayabilir. Boşanma sürecinde çocuğun anne babasını birlikte görüp evliliklerini bitirdiklerini ancak anne baba olmayı bitirmeyeceklerini onlardan duyması bu sürecin anlaşılmasını kolaylaştırır ancak duygu,düşünce ve davranışlara engel değildir.


Boşanmaya karşı verilen tepkileri inceleyecek olursak:


1. Üzüntü ve Endişe


Çocuklar genellikle boşanma haberini aldıklarında üzülürler ve endişe duyarlar. Ailelerinin geleceği hakkında belirsizlikler yaşarlar ve bu durum onları kaygılandırabilir. Bu duygusal tepkiler, çocukların güvenlik ve istikrar ihtiyaçlarıyla bağlantılıdır. Bu istikrarı sağlamak yetişkinlerin görev ve sorumluluğundadır. Eşler ayrıldıklarında bu görevlerden ayrılmayacaktır ve bu sebeple sağlıklı iletişim yollarını kullanarak ortak çocukların güvenlik ihtiyacı için bir araya gelmelidirler. Bu birlik çocukların sakinliğini kazandıracaktır.


2. Öfke,Kızgınlık ve Suçluluk


Boşanma, çocuklarda öfke ve kızgınlık duygularına neden olabilir. Bu duygusal tepkiler, ailelerinin bir arada olmadığı bir durumda kayıp yaşadıklarını hissettiklerinde ortaya çıkabilir. Bu duyguların yönetimi ve ifade edilmesi önemlidir. Çocuklar çoğu zaman bu ayrılığın sebebinin kendileri olduğu düşüncesine kapılabilir. Belki daha az yaramazlık yapsaydım böyle olmazdı diye düşünebilirler. Boşanmak çocukların sorumluluğunda değildir ve onun bundan neden sorumlu hissettiğinin diğer nedenleri de gözlemlenmelidir.


3.Duyarsızlık veya İnkar


Bazı çocuklar ise boşanma haberiyle başa çıkmak için duyarsızlaşabilirler veya durumu inkar edebilirler.Aileler bu süreçte çocuğun etkilenmediğini,sakince karşıladığını düşünebilir. Bu tepkiler, duygusal koruma mekanizmaları olarak ortaya çıkabilir.


4. Okul Başarısında ve Davranışlarda Değişiklikler


Boşanma, çocukların okul başarısında ve davranışlarında değişikliklere neden olabilir. Dikkat eksikliği, agresyon, veya sosyal izolasyon gibi davranışlar görülebilir. Aynı zamanda, bazı çocuklar daha fazla dikkat çekmek için olumlu davranışlara yönelebilirler. Bu durumda çocuğun sınıf öğretmeni ve rehberlik servisiyle iletişime geçip destek almak oldukça değerlidir.


5.Destek ve İletişim


Çocukların bu zorlu süreci atlatmalarına yardımcı olmak için, ailelerin destekleyici bir iletişim ortamı oluşturması önemlidir. Çocuklar duygularını ifade etmek ve sorular sormak için güvenli bir ortama ihtiyaç duyarlar.Çocukların sorularına yaşına uygun olarak yalın cevaplar vermek gerekir. Tarafların birbirini çocuğa kötüleyerek anlatması çeşitli davranış bozukluklarına,ebeveynlere olan güvenin sarsılmasına ve çeşitli sınır problemlerine neden olabilir. Bu dönemde okuldan,aileden,arkadaş çevresinden,arkadaşların ailesinden destek almak çok önemlidir.


Çocukların boşanmaya verdiği tepkiler ve bu tepkilerin psikolojik etkileri, her çocuk için farklı olabilir. Aileler, çocuklarının duygusal ihtiyaçlarını anlamak ve desteklemek için açık iletişim ve anlayış sunmalıdır. Ayrıca, profesyonel yardım almak da bu süreci daha kolay atlatmalarına yardımcı olabilir.


32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page